Uitgebreide Biografie
Geboren (1951) en getogen in Rijswijk Z.H.
Vader en moeder ; Dick en Tina van der Zweep, die me altijd hebben gesteund in mijn muzikale loopbaan.
Getrouwd in 1974 met Marianne Blom, zonder wie ik nu niet was, wie ik ben.
Samen hebben we drie prachtige kinderen; Hylke, Keimpe en Fenneke, bij wie ook de muziek door de aderen vloeit.

1.) Mijn carriëre als musicus.


Mijn eerste drumervaringen zijn gedaan op de middelbare school.
In eerste instantie als auto-didact op drums. Ik had wel 3 jaar algemene muzikale vorming (ook blokfluit en accordeon ) gedaan op de muziekschool in Rijswijk.
Na in diverse blues en pop bands (o.a. LOTUS , 1968-1972) gespeeld te hebben, drumlessen genomen van Jan Engels, de vader van Johnny Engels. Daarna veel gespeeld in diverse commerciële bands, (ook bruiloften en partijen) en jazz, latin en funk combo's met o.a. Dino Walcott ( later bassist bij o.a. Jan Akkerman) , Richard Pattisselanno ( gitaar bij o.a. Rosa King en thans Triba) en Frank Wouters (piano en trompet in o.a de Jazzbeschermers). Hiermee ook regelmatig met veel bekende artiesten begeleid, o.a. Ronald Snijders, Loeki Knol.
In deze tijd  klassiek kleine tromlessen genomen bij Piet Bouwhuis, en daarna ruim 2 jaar prive drumlessen van Erik Ineke.
Intussen gestart met het jazzcombo "Nice Company" met Ron van den Bergen, Richard Pattisselanno en div. bassisten, w.o. Desso Ratsch, Dick van de Cappelle en later Willem van Wijngaarde en Rob Zeelenberg, en met de pianisten Erik Gieben en later Peter Krijnen) . Hiermee o.a. een serie concerten met Hans Dulfer als gast. Dit combo heeft gedraaid tot +/- 1989)
Van 1978-1979 in "Gilius' Haagsche Hofje " gespeeld. Met diverse musici uit de haagse jazz scene, zoals Gilius van Bergeyk zelf, Luuk Houtkamp, Keimpe de Jong, Richard Anijs, Rob Zeelenberg, Hans Meydam, Toon van Ulsen, Ron van den Bergen . Zeer succesvol orkest waarin oude swing met aktuele geimproviseerde muziek verenigd werd. Hiermee een L.P. gemaakt, een radio opname voor de Vara, en in 1978 en 1979 opgetreden op het NorthSea Jazzfestival. Ook deden we hier diverse bijzondere projecten mee, o.a. met de Nieuwe Komedie, Soesja Citroen, John Tscicai, Misha Mengelberg.
Tot deze tijd -1979 - heb ik als part-timer gewerkt bij de muziekbibliotheek te Den Haag, waar ik natuurlijk van veel muziek in de vorm van L.P.'s en bladmuziek heb mogen proeven.
In dezelfde tijd ook Big Band lessen en solfege bij de Stedelijke Muziekschool Den Haag, waaruit de jazzopleiding aan het Conservatorium ontstond, welke ik vanaf 1980 gevolg heb. Daar in 1986 afgestudeerd als uitvoerend en docerend musicus, opleiding slagwerk, specialisatie jazz.
Ondertussen ( 1980) ook in de thearshow de Lachmenu gespeeld, met Mini en Maxi, Ted de Braak en Joke Bruis. Met het combo daarvan ( met Bert Nicodem en Jarda Dañeck) veel artiesten begeleid zoals Ted de Braak, Donna Lynton, Joe Bourne, Ciska Peters, Conny Vink, Toby Rix)Daarna ook in het muziektheaterstuk  Ionescopade bij de Haagsche Comedie percussie gespeeld. Verder ook nog in deeltijd gedrumd bij de musical Sam Sam ( met Lex Goudsmit, Hans Boskamp en Leoni Jansen) en de André van Duin revue de Pretfabriek.
Tijdens en na de Conservatorium periode veel "schnabbelwerk" gedaan met diverse jazzmusici ( o.a. Berend van de Berg, Karel Boehlee, Erik Gieben,  Wim van Bommel,), maar ook Commerciele bands , o.a. het Holland Combo ( Joop Schaaf, Hans Simmers, Joop Selier), het Camuz combo ( Joop en Kitty Hoogendorp, Ton Lentze)- , Trio Around the World ( Arno van Lien, Henny Hensen ), Latinbands (de Ossy Oswaldband, waar weer veel jazzblazers in gespeeld hebben zoals Victor Borkent, Jarmo Hogendijk, Niels Tausk, Joop Gieben ; en ook Tropica Blanca  met o.a.Willem van Loenen, Ron v.d.Bergen, Rob van Beekum, Arno van Lien, Nico Hart,  en leadvocalist Wendell Ridchardsen - van Osibisa) , en ik maakte deel uit van Trio op het randje  met Jos Valster en Klaas Hekman. Hiermee speelden we veel op festivals (o.a. de parade) en braderieën; doldwaze muziek in alle-jazzverwante- stijlen, behalve dixieland. Ook variëté acts werden niet geschuwd. Een uitgebreide versie hiervan was het ROHA , een initiatief van Marcek Kuypers, waarin ROtterdamse musici samenspeelde met Haagse musici.
Ondertussen was ook Nice Company steeds meer commerciele, populaire gaan spelen; er moest ook geld verdiend worden.  En als tegenhanger daarvan speelde ik in A7, een meer expirimentelere free-funk band, met 2 drummers als meest bijzondere kenmerk. Daarin speeld naast mijzelf achtereenvolgens op drums: Willem Janssen, Bram Wijland en Ab Tamboer.
Na de Conservatoriumperiode ben ik ook steeds meer als arrangeur/ componist ( en als bandleider) gaan werken.  Allereerst voor mijn eigen orkesten Nice Company, Tropica Blanca en O.W.P. en daarna o.a. voor de Ossy Oswald Band en een aantal andere bands en orkesten.
Daarnaast heel veel "geschnabbeld" in de orkesten van/ met musici zoals: Arno van Lien, Ed van Diemen, Nanne van Heutema, Hans Voogt, Geja Griek, Alexander Blom, Jasper Blom, Jaap van Biezen, Ronnie Bühre, Diana Beerta, Bert Meulink, Erik van Mil, Huub en Erik van de Reijden, Carl Schweigg, Hans Mantel, Dolf Delprado, Rob van Bavel, Michael Woudstra, Cyrill Oswald, Jeroen Brokkelkamp, Leo Unger, Henk Sprenger, Dirk Stolp, Dick van Duinen, Ine van Egdom, enz.....
Samen met René Eversteijn heb ik de muziek gemaakt bij diverse kindertheater projekten. ( o.a.de C.D. " Vlok en de ijsfabriek, het hoorspel Vlok, de theaterprogramma's  "Sint en Jaja" en "Paniek in de ijsfabriek" in Duinrell.)
Ook heb ik nog enkele begeleidingtapes gearrangeerd en opgenomen voor diverse artiesten ( o.a. Dick duLard).
Rond 1888 speelde ik afwisselend als drummer en als percussionist in de formatie "Wil Des Havannah "met Joris Kila op gitaar en aswisselend Marc en Vincent Mens en Taco Nieuwenhuizen, of Louis Debij, Charlie Angenois en Peter Groenenboom.
In 1989 heb ik deel uitgemaakt van de prestigieuze symfonische jazzrock/ klassiek/ wereldmuziek-achtige formatie The Group, o.l.v. Rob van de Linden. Hierin speelde diverse topmusici uit de klassieke muziek en jazz muziek samen .  Ook bij een dergelijk orkest ( 11 man) deed de financiële haalbaarheid deze moeilijk toegankelijke, maar prachtige muziek ,  dit projekt helaas de das om. ( denk aan een muzikale mix van Frank Zappa, Stan Kenton en het Asko ensemble)
Vervolgens heb ik - vanaf 1990 tot 1998 - deel uitgemaakt van het commerciele succesvolle allround trio Gentry. Oorspronkelijk opgericht door bassist/gitarist/zanger Armando Monsanto. Na bijna 3 jaar met Armando als zanger/ basgitarist ben ik samen met pianist Erik van Horne verder gegaan met eerst gitarist/zanger  Guido Kroezen en later met zanger/gitarist/bassist Rob Taekema, bekend als frontman van de formatie Fruitcake.  Al die tijd speelden we voor het boekingsburo Gerard van der Kolk; zo'n 120 optredens per jaar.

Helaas moest ik daar eind 1998 noodgedwongen mee stoppen wegens steeds erger wordende rugklachten. De vele jaren van lange optredens, reizen en vooral sjouwen hadden me opgebroken.   Sindsdien heb ik een gedeeltelijke WAO uitkering.
Hoewel het nu - na jaren intensieve energetische, fysieke < Body Stress Release Therapie ! > , emotionele en psychische therapieën en oefeningen, ontgiftigings en reinigingskuren, gecombineerd met aanvullende vitamines, mineralen en celzouten - een stuk beter gaat, zal ik die zware commerciële arbeid niet meer ( kunnen en willen) gaan verrichten.
Waar ik me nu op focus is;

A). het geven van korte concerten  met  goede, swingende muziek  met fijne collega's.  Dat zijn nu een paar jazzformaties en mijn slagwerkprojekten onder de naam "ZWEEPSLAG".

B). Het lesgeven ( drums en percussie) en het begeleiden van jonge musici met pop, latin, jazz en wereldmuziek, arrangeren en componeren, alsmede het doen van slagwerkworkshops

- zie ook :  slagwerk activiteiten , bands

Eigen instrumenten:
Ik speel al jaren met plezier op mijn Gretsch drumstel uit 1975, en gebruik Zildjian K bekkens, aangevuld met een enkele Paiste en Ufip. Deze set wordt vaak uitgebreid met div. percussie instrumenten van L.P. , Afro, Pearl en Meinl. Alles ongesponsord en zonder endorsement.   Soms speel ik de set el. getriggerd met "Marcel" triggers ( beter dan DDrum !) en Alesis module, aangevuld met Roland Octapad en module.
Mijn laatste aankoop is een Flats - Arbiter drumstel; ultra lichtgewicht en geschikt voor kleine ruimtes. Ook  goed versterkt klinkt het prima.
Verder gebruik ik natuurlijk heel veel percussie instrumenten voor mijn optredens en voor de slagwerkworkshops.  Veel van L.P. , Meinl, Afro, Pearl, en de Braziliaanse instrumenten van RMV .
De laatste jaren gebruik ik daarbij ook veel de Cajon, merk La Peru.
Mijn muzikale ideeën en arrangementen maak ik meestal in mijn studio'tje met behulp van  de computer,  Cubase software, keyboards, modules en aanverwante soft- en hard-ware, en Alesis en Tannoy monitoring.


2). mijn carriere als docent

In 1972 ben ik begonnen met het geven van drumlessen.
Eerst privé lessen bij mij thuis, later ook voor diverse culturele centra; o.a. Jeugd en Muziek, waar ik in 1977 ook mijn eerste percussielessen ben gaan geven.

De basis van mijn percussievaardigheden heb ik opgedaan via de autentieke methode van Carlos "Patato" Valdez.  Later aangevuld met aanwijzingen van diverse Antiliaanse, Surinaamse en Portoricaanse percussionisten. Ook  de latin methode's van Birger Sulsbruck, Chuck Silverman, en de  Afrikaanse percussie van Lanto Thorber, Jan Fullendorf,Glen Hahn hebben me veel inzichten en oefenstof gegeven.

Vanaf 1983 heb ik bij het Cultureel Centrum van de TU Delft drum en percussie gegeven. Al snel kwamen daarbij  algemene ritme oriëntatie cursussen en de slagwerkgroep.  Na de Conservatoriumopleiding (1986) ben ik daar ook popgroepen - in alle stijlen - gaan begeleiden.
De 6 jarige Conservatoriumopleiding slagwerk, specialisatie jazz, behelst ook een volledige opleiding als docent. Alle onderdelen van dat vakgebied zoals methodiek, psychologie, didaktiek komen  uitgebreid aan bod.
Tijdens mijn Conservatorium opleiding ben ik me, naast natuurlijk het uitvoerend muzikanten bestaan, ook echt gaan specialiseren in het geven van groepslessen en het ontwikkelen van een eigen methode voor beginnende slagwerkers.

Deze methode , " Drummen in Balans " genaamd, heb ik ook op schrift gesteld en is voor belangstellenden bij mij te koop.
Vanaf die periode ben ik ook eenmalige slagwerkworkshops gaan geven, voor grotere groepen.

Al die tijd heb ik veel ingevallen als drum en percussie docent bij talloze muziekscholen en Culturele Centra, zoals het CKC te Zoetermeer, Cultureel Centrum Trias, Rijswijk, de Korenmarkt, Den Haag, de Vrije Akademie te Delft, de streekmuziekscholen te Dordecht en  Leiden, alwaar ik ook een seizoen latin percussieles heb gegeven.

Vanaf 2003 ben ik ook in vaste dienst bij de st. Trias te Rijswijk als slagwerkdocent.

En tot heden ook nog steeds werkzaam bij de TU Delft, waar ik, naaste de slagwerklessen en de slagwerkgroep Zweepslag, ook de bandsessies en jamsessies voor pop, jazz heb begeleid , en recentelijk ook gestart ben met een wereldmuziekband.

Hoewel de massale belangstelling ( hype) voor Afrikaans en Latin percussie thans wel een beetje voorbij is, geef ik nog regelmatig introductielessen percussie voor diverse clubs, centra, scholen en particulieren.

Gelukkig blijft de belangstelling voor  slagwerkworkshops nog levendig en kan ik deze, vaak grote, projekten nog regelmatig organiseren en uitvoeren.

Invloeden/ inspiratie ;

Er zijn zovele musici en bands die mij van jongs af aan al geïnspireerd hebben, echt gewoon teveel om allemaal te noemen. Bijzonder van invloed op mijn muzikale loopbaan zijn in ieder geval geweest : - ongeveer in volgorde waarin ik ze ben tegen gekomen - :
John Mayall, Cuby and the Blizzards, Troggs, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Beatles,
Earth and Fire, Earth Wind and Fire, Allman Brothes Band, Yes, Pink Floyd, Frank Zappa, Soft Machine, Blood Sweat and Tears, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Art Taylor, Max Roach, Buddy Rich, Elvin Jones, Charlie Parker, Clifford Brown, Jan Engels, Erik Ineke, Pierre Courbois, Roy Haynes, Louis Hayes, Duke Ellington, Stan Kenton, Gil Evans,  Don Ellis, Tony Williams, Billy Cobham, Jack Dejohnette, Lenny White, Terry Bozzio, Chick Corea, Herbie Hancock, Joe Zawinul, Creed Taylor (CTI), Thelonius Monk, Cecil Taylor, Gilius van Bergeyk, Han Bennink, Misha Mengelberg, Frans Elsen, Henk van de Berg, Clarence Becton, Jim Chapin, Joe Morello, Rick Latham, Paul Motion, Jack DeJohnette, John Abercrombie, Ornette Coleman, Art Ensemble of Chicago, Milford Graves, Sunny Murray, Wiilem Breuker, Sonny Rollins, Carla Bley, Varèse, Strawinsky, John Cage, Karl Stockhausen, Stevie Wonder, Sting, Prince, Santana, Tower of Power, Greg Bissonet, Steve Gadd, Mongo Santamaria, Patato Valdez, Tito Puente, Ray Baretto, Fania  all Stars, Irakere, Dave Weckle, Dennis Chambers, Vinnie Coliuta, Mike Portnoy, Alex Acuna, Giovanni Hidalgo,  Horacio "el Negro" Hernandez, John Blackwell, Thomas Lange, Jojo Mayer, en vele anderen !